Arkiv

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_column_text]

3 – 7 APRIL 2019

13:e upplagan av IFEMA

Våren närmar sig och med den kommer vårt bästa vårtecken: IFEMA filmfestival! 3-7 april äger den 13:e upplagan av festivalen rum, på Panora i Malmö och utvalda platser runt om. Under årets festival bjuder vi som vanligt in till visningar av filmer regisserade av kvinnor från hela världen. Vi kommer även ha ett särskilt fokus på Polen, specialvisningar, mingel och samtal. Håll utkik i framtida medlemsutskick och på IFEMAs hemsida och Facebook för nyheter!

Web: http://www.femalefilmfestival.se/

Facebook: facebook.com/ifemafilmfestival

DETTA HÄNDER I OKTOBER

Välkommen till en fullmatad säsong! Du kan alltid ringa eller mejla till oss för mer information.

Mån 1 oktober, kl 18.30 – Filmcentrum Syd (Monbijougatan 17 E )
REGISSÖR PÅ BESÖK: FOKUS MEXIKO
Dokumentärfilmaren Ludovic Bonleux, från Mexiko, presenterar sin film GUERRERO,
Fritt inträde.

guereroGuerrero
Dokumentär. Regi: Ludovic Bonleux. México, 2017. Tal: Spanska med engelsk undertext. Längd: 113 min. Mexico, 2014: 43elever på Ayotzinapas lärarskola i Guerrero kidnappas av polisen i staden Iguala. Några veckor senare ockuperar Juan och hans kamrater från Guerreros Folkrörelsen (MPG) rådhuset i staden Tlapa, för att protestera mot studerandes försvinnande. Coni, Juan och Mario försöker stå emot samhällets apati i en delstat där situationen blir alltmer kaotisk.


Tor 4 oktober, kl 19.00 – Kvartersbion i Kirseberg (Kirsebergsteatern,  Kronetorpsgatan 1)
FILMVISNING: EN FANTASTISK KVINNA

en-fantastisk-kvinna-1200x722På torsdag slår Kvartersbion i Kirseberg upp sina dörrar igen i den fina nyrenoverad teatern, med nya och sköna stolar på plats!
Under första visningstillfället visas i samarbete med Latinamerika i Fokus, En fantastisk kvinna. Regisserad av Sebastián Lelio och vinnare av priset “Bästa icke-engelspråkiga” film vid Oscarsgalan 2018!
Kvällen blir extra festligt med bubblor i glas och snacks på borden.
Biljettpris: 80 kr. I samband med visningarna öppnar biljettkassan kl 18:30 (endast betalning med swish eller kontanter).

En fantastisk kvinna
Regi: Sebastián Lelio Chile 2018, språk: spanska, svensk text
Marina, en ung transkvinna i Santiago jobbar som en servitör, men hyser sångambitioner. Hon är i en relation med en Orlando, en betydligt äldre man som plötsligt går bort efter att de har firad Marinas födelsedag. Istället för att få sörja sin älskare behöver Marina kämpa för sin rätt att vara sig själv, mot Orlandos familj som inte kan acceptera henne.


Sön 7 oktober, kl 17.00 – Garaget (Lönngatan 30)
FILMVISNING: RAMBLERAS

I samarbete med Uruguays Ambassaden och i förmån för Tubiblioteca – Biblioteca Popular Shangrila presenteras filmen
Fritt inträde

ramblerasRambleras
Spelfilm. Uruguay 2013. Regi: Daniela Speranza. Tal: Spanska med engelsk undertext. Längd: 93 min.
Med Montevideos Rambla som bakgrund kämpar tre kvinnor med sin ängslan och sitt sökande efter lyckan. Patricia är ung och ensamstående och rädd för att förbli ensam. Jacqueline lever i ett parförhållande men känner sig ensam. Ofelia är en gammal kvinna som har levt ensam. Dessa tre kvinnor lär av varandra att man kan förändra sin situation.

Fika och bokförsäljning i förmån för TUBIBLIOTECA – Biblioteca Popular Shangrila
https://www.facebook.com/TuBibliotecaPopularShangrila/


Tor 11 oktober, kl 18.30 – Filmcentrum Syd (Monbijougatan 17 E)
Imagenes del Sur testar nya sätt att mötas!
LÅT OSS TÄNKA TILLSAMMANS / Tema för kvällen: Exil – Identitet
Första samtalet är med författaren Naeimeh Doostdar.

pensar juntosBehovet av att träffas och samtala om existentiella och aktuella samhällsfrågor skrivs och pratas det om hela tiden. Vi vill ge Malmös invånare möjlighet att träffas och samtala i en lugn och avslappnad miljö om aktuella frågeställningar utifrån fristadsförfattares arbeten och inspel.
Kom och ta del av ett stimulerande samtal om aktuella frågor.
Fritt inträde
Vi bjuder på fika!

Arrangemanget är i samarbete med ABF Malmö

Naeimeh Doostdar föddes 1977 i Teheran. Hon påbörjade redan i gymnasieåldern sin karriär som journalist och har mottagit ett flertal nationella utmärkelser. Parallellt har hon även skrivit poesi och prosa, vilket har lett till fyra utgivna böcker i Iran.
När det politiska klimatet i Iran förvärrades 2009 fängslades Naeimeh Doostdar för sin blogg och obekväma journalistik – vilket i förlängningen ledde till nödvändigheten av exil. 2012-2014 var hon fristadsförfattare i Malmö genom International Cities of Refuge Network (ICORN).
Senaste böcker utgivna i Sverige:
Så småningom gick jag inte hem : censurerade dikter och noveller (2013),
Blue Swedish for Nowruz; Short Stories from Sweden (2015)
Att ty sig till klumpen i halsen (2017)


Fre 12 Oktober, kl 18.00 – Panora (Friisgatan 19D)
FILMPREMIÄR med mingel och inledning: Virus Tropical

Virus Tropical är en stilsäker och feministisk coming-of-age-berättelse, och bygger på Paola “Powerpaola” Gavirias serieroman med samma namn. Under premiären presenterar Latinamerika i Fokus höjdpunkter från årets festivalprogram och det bjuds på mingel!

virus tropicalVIRUS TROPICAL
Regi: Santiago Caicedo Colombia 2018, språk:spanska, svensk text
Paola föds in i en dysfunktionell familj i Quito, Ecuador. Pappan är präst, mamman är medium och hennes två storasystrar går sina egna väger och lever inte upp till föräldrarnas förväntningar.
När Paolas pappa helt plötsligt lämnar familjen och flyttar till Colombia slits tillvaron upp och kaos flyttar in. Paola mognar mitt i detta kaos och tar allt det har att erbjuda, samtidigt som hon måste slåss mot fördomar och kämpa för sin självständighet om och om igen.

Inledning av Latinamerika i Fokus som presenterar höjdpunkter från årets festivalprogram.

OBS! Medlemar i Imagenes få rabatterad biljettpriset 80:-/person (ordinarie pris 100:-/person).  När du köper biljetter i kassan ange kodordet:  ”Latinamerika  i Fokus 2018”  för att få det rabatterade priset. 

 


 

Tis 16 oktober, kl 18.30, Filmcentrum Syd (Monbijougatan 17 E)
SAMTAL:  Är det fred i Colombia – Kvinnors perspektiv
Medverkande: Lovisa Prage och Melina Solcà

fullsizeoutput_2c06Om kvinnorna under konflikten och efter fredsavtalet. Att vara kvinna och organisera sig för social rättvisa på den Colombianska landsbygden innebär både att riskera att utsättas för fysiskt våld och att trotsa samhällets normer.

Medan fredsavtalet mellan regeringen och FARC-gerillan i Colombia ofta uppmärksammas för sitt genusfokus, finns i praktiken stora skillnader mellan mäns och kvinnors förutsättningar för att kräva sina rättigheter.
Lovisa Prage och Melina Solcà gjorde praktik i Colombia och kommer att berätta om sina erfarenheter efter en period hos Fensuagro, ett fackförbund för jordbrukare och lantarbetare, del av det internationella småbrukarnätverket La Via Campesina.

I samarbete med Latinamerikagrupperna
Fritt inträde

OBS!!! Missa inte under festivalens vecka utställningen
Kvinnorna och freden
av Lovisa Prage och Melina Solcà
22 – 28 oktober 2018 – Panora
I porträtt baserade på intervjuer delar kvinnor från olika ställen i Colombia med sig av sina berättelser om arbetet för ett rättvist samhälle och belyser den aktiva roll kvinnor har haft både under konflikten och i fredsprocessen.
Genom fotografi och text lyfts erfarenheter av hur kriget och patriarkatet sammanflätas på Colombias landsbygd och med blicken rakt mot kameran berättar de sina historier om organisering och feminism, långt ifrån den passivitet med vilken kvinnor ofta skildras i konflikten.

portada-latam-fokus-18


IBERIA

2016 startade vi projektet IBERIA. Mycket händer i södra delen av Europa både konstnärligt och politiskt. I år fortsätter vi att vidareutveckla konceptet med ett nytt  program med två  starka filmer som ger ett inblick i dagens Spanien TECHO Y COMIDA / KOST OCH LOGI av Juan Miguel Castillo  och ALCALDESSA / ADA FOR MAYOR av Pau Faus

NÄR 15 september kl 16.00 och kl 18.00
VAR: 
Biograf Panora: Friisgatan 19 D – Malmö

16.00 KOST och LOGI – vem räddar dig? /
TECHO Y COMIDA – y a tí quién te rescata?

Techo-y-Comida_001_Diversa_WebSpelfilm.
Regi: Juan Miguel Castillo.
Spanien, 2015.
Tal: spanska med engelsk text.
Längd: 92 min.
Skådespelare / Medverkande: Natalia De Molina, Jaime López, Mariana Cordero, Gaspar Campuzano m fl

Jérez de la Frontera, 2012. Rocío är arbetslös och ensamstående förälder så pengarna räcker inte till. Utåt ger hon intryck att ha ett “normalt” liv, men i hemlighet fruktar hon att förlora vårdnaden om sin 8-årige son Adrian. Situationen förvärras när hyresvärden – som själv tyngs av skulder – anmäler henne för obetald hyra. Tiden börjar rinna ut för Rocío, och det verkar inte finnas någon utväg.

WEB: http://techoycomida.com/
TRAILER: https://youtu.be/voIriXYSapI
REGISSÖREN:
Juan Miguel del Castillo (Jerez de la Frontera1979) regissör och manusförfattare. 2015regisserade hans första långfilm Techo y comida.

Goyapriset för bästa kvinnliga huvudroll 2016 (Natalia De Molina)
Festival de Dine de Málaga: Publikpris 2016

Festival de Cine de Málaga: Bästa kvinnliga huvudroll 2016
XXI Premios Forqué: Bästa kvinnliga huvudroll.

18.00 ADA FOR MAYOR

Ada3Dokumentär.
Regi: Pau Faus.
Spanien, 2016.
Tal: Katalanska, spanska, engelska med engelsk text.
Längd 52 min.

ADA FOR MAYOR följer Ada Colau under ett år, från tiden när hon organiserade kampen mot vräkningarna i Barcelona till dagen hon valdes och svors in som stadens borgmästare. Den personliga krönikan, som även visar Colaus egen videodagbok, ger ett priviligerat tillträde till det inre arbetet i en ny medborgarrörelse. Filmen skildrar en speciell resa där två aktuella teman förenas: en historisk seger som belyser den politiska förändringen i södra Europa och den inre kampen i en person som fruktar att bli något hon själv så ofta har ifrågasatt.

“Insights into an urban revolution!” The Guardian
“Tears and laughter, tension and doubt. A modern heroine on camera.” Le Monde

REGISSÖREN
Pau Faus föddes i Barcelona 1974. Han utexaminerades i arkitektur och han har regisserat kortfilmerna La ciudad jubilada, Entre bastidores and Pedagogy och dokumentären SÍ SE PUEDE. Siete días en PAH Barcelona (2014). ADA FOR MAYOR/ Alcaldessa är hans första långfilm.

X Gaudí Awards – Catalan Film Academy: Best Catalan Documentary of the year 2016
19 Festival de Cine de Málaga: Best documentary film director
Dok Leipzig 2016: This Human World 2016
Prix Europa, Berlin 2017
Cinema Politica: Montreal 2018
Festival Int. de Cine en Guadalajara: México 2018

WEB:
http://www.taskovskifilms.com/?film=alcaldessa
TRAILER:
https://www.youtube.com/watch?v=zGwlrRPbG9o

Programmet genomförs med stöd av ABF Malmö och Malmö KulturLATINAMERIKA I FOKUS 2018portada-latam-fokus-18
Nu jobbar vi till fullo på nästa festival.
Mellan 22 och 28 oktober drar en ny upplaga av Latinamerika i Fokus igång med ett späckat program som omfattar film, föreläsningar, musik, och konst.Vi är glada över att återigen kunna erbjuda på fantastiska berättelser från kontinenten. Det handlar om dokumentär- och spelfilmer från ett dussintal länder, bl. a filmer skapade av unga regissörer, som med deras nya och fräscha blickar förs oss närmare Latinamerikas otaliga och mångfacetterade realiteter.
Först i Malmö och efter det kommer festivalen att gästa Lund och andra orter i Skåne mellan 5 och 14 november.Ha koll på vad som händer efter sommar. Då kommer vi ut med hela programmet.
Facebook-sidan uppdateras regelbundet. Har du ett förslag, skriv till oss på festival@imagenes.se


Alla våra arrangemang är i samarbete med ABF Malmö.

SOMMARFESTEN ÄR INSTÄLLD

 Tyvärr är sommarfesten fredag 15 juni inställd.

Vi önskar alla en underbar sommar och ser fram emot att se Dig igen på våra arrangemang under hösten.

Sommarhälsningar från

Imagenes del Sur/Bilder från Söder

SOMMARFEST FÖR MEDLEMMAR

Vi avslutar terminen tillsammans med dig och andra medlemmar som besökt festivalerna Latinamerika i Fokus och  IFEMA – eller några av våra andra arrangemang. Du är varmt välkommen fredag 15 juni 2018 kl.18.30 till våra lokaler på FilmCentrum Syd, Monbijougatan 17E. Vi bjuder på enkel vegetarisk mat, mingel och avslutar kvällen med film.

O.s.a. senast 8 juni till festival@imagenes.se

Vi ses på medlemsfesten!

INTRESSERAD AV ATT SAMARBETA MED EN SKOLA I URUGUAY?

Är du och dina elever intresserad av hållbar utveckling? Flera skolor i Uruguay jobbar med projekt för att kartlägga, lägga om vanor och se till att skolan såväl som elevernas hemmiljö tänker på hur de använder elektricitet och var de kan ändra vanorna. Är du intresserad av ett internationellt samarbete?

Kontakta Hilde Selander på hilde@imagenes.se så förmedlar vi kontakten till Uruguay.

MALMÖ, VAD DRÖMMER DU OM?

Vi är i full gång med vårt nya Arvsfondsprojekt. Projektet kommer att få en egen del på vår hemsida där du kan följa projektet som riktar sig till ungdomar i åldern 14-19 år. Vi startar upp projektet på Malmö Latinskola hösten 2018.

Projektet genomförs med stöd av Allmänna Arvsfonden och  i samarbete med ABF Malmö.

IFEMA 2018

Årets festival avslutades 15 april och var en i raden av lyckade kvinnofilmfestivaler.

Årets publikfavorit blev Mr Gay SyriaVi gratulerar!

Välkommen till IFEMA – International Female Film Festival Malmö april 2019!

LATINAMERIKA I FOKUS

22-28 oktober 2018

Missa inte höstens festival! Spännande program med det senaste av latinamerikanska filmer och inspirerande föreläsningar och seminarier. Se filmer som inte visas i svensk distribution! Möt människor som är intresserade av det som händer på den latinamerikanska kontinenten!

Vi ses i Malmö 22-28 oktober 2018!

FÖRENINGENS NYA ARVSFONDSPROJEKT

MALMÖ, VAD DRÖMMER DU OM?

Imagenes del Sur/Bilder från Söder startar upp ett nytt ungdomsprojekt med stöd av Allmänna Arvsfonden. Uppstart maj 2018.

Kan kultur skapa en gemensam mötesplats där drömmar, tankar och kreativitet vävs ihop till ett gemensamt konstnärligt uttryck?

Med stöd av Allmänna arvsfonden startar den ideella föreningen Imagenes del Sur/Bilder från Söder ett 3årigt projekt Malmö, vad drömmer du om?

Under tre år ska vi tillsammans med ungdomar på Malmö Latinskola möta, samtala med och inspireras av Malmös Fristadsförfattare. Fristadsprogrammet handlar om att att säkra yttrandefriheten och allas rätt att framföra sina synpunkter offentligt. Utgångspunkten i projektet är elevernas drömmar, kreativa förmåga och samspel med vuxna inspiratörer, Fristadsförfattare, och andra elever som är födda i eller utanför Sverige.

Vi ska koppla ihop Fristadsförfattare och deras litteratur med elever med olika bakgrunder i ett gemensamt projekt. Kan arbetsprocessen ge ungdomarna verktyg att hantera hinder och svårigheter på vägen vidare i livet? Kan det skapa större förståelse för andra och en tryggare förankring i sig själv?

Målet är att eleverna ska arbeta fram verktyg för att kunna tackla tuffa tider. Utifrån eget kreativt arbete utvecklas metoder att handskas med svårigheter i såväl det kreativa skolarbetet/senare yrkesarbete som på det existentiella området. Vi ska arbeta fram metoder för att förena olika klasser och skolor oberoende av social och etnisk tillhörighet i gemensamma projekt. Vi vill ta fram det som är gemensamt, inte det som skiljer oss åt. Försöka ta fram det positiva trots det mörka som omger oss i dagens komplicerade värld. Materialet samlas och bearbetas till tre utställningar och en metodbok som projektets slutresultat år 3.

Projektet vänder sig till ungdomar mellan 14 och 25 år. Vi fokuserar på gymnasieskolan och högstadiet.

arvsfonden-logotyp-rgb-svart

FÖRENINGEN IMAGENES DEL SUR/BILDER FRÅN SÖDER
HAR ÅRSMÖTE 24 APRIL KL 18.30

Plats : FilmCentrum Syd, Monbijougatan 17 E, Malmö.

Alla medlemmar är varmt välkomna!

TERMINENS STUDIECIRKEL PÅ ABF MALMÖ ÄR AVSLUTAD

Tack för intressanta samtal och synpunkter! Film och genus ger alltid något att diskutera. Alltid lika trevligt att träffa er alla. Speciellt tack till Marie som har fixat studiecirkelns populära fika hela terminen!

IMG_3685IMG_3686IMG_3684

IFEMA – International Female Film Festival Malmö

IFEMA International Female Film Festival Malmö – en filmfestival med filmer av kvinnliga regissörer – för alla! För 12:e gången i ordningen bjuder vi in till visningar av filmer från hela världen, samtal och nya perspektiv.

Efter ett år då det knakat till ordentligt i de patriarkala fogarna i filmindustrin, ett år då kvinnors röster gått samman och höjts ett snäpp och ett snäpp till för alla gånger de tystats. Efter ett år då inte tillräckligt men ändå väldigt mycket har hänt – är IFEMA tillbaka för att påminna er om alla magiska kvinnliga regissörer som finns världen över.

Årets tema är GRÄNSER – i ordets vidaste mest gränslösa bemärkelse. Geografiska gränser, personliga gränser, konstnärliga, genremässiga eller strukturella gränser. Gränserna vänds och vrids på, undersöks och öppnas som en röd tråd genom årets filmprogram. Vi har även ett särskilt fokus på Kina med såväl långfilm som dokumentär. Förutom en massa fantastisk film bjuder vi även in till samtal och work in progress-presentationer, en sprakande kortfilmskväll på Panora och en mysig kortfilmsbrunch på Grand. Dessutom har vi även i år äran att dela ut IFEMA Audience Award på 10 000 SEK till den långfilm som publiken röstar fram som årets bästa!

Vi besökte Films de Femmes i Creteil, Paris, och var med på firandet och invigningen av deras 40:e festival!

40E FESTIVAL INTERNATIONAL DE FILMS DE FEMMES

9 au 18 mars 2018
Maison des Arts,
Place Salvador Allende,94000 Créteil

http://filmsdefemmes.com/fr/

Spännande program och en inspirationskälla till fortsatt arbete!

IMG_3672Margarethe von Trotta höll en Masterclass och intervjuades av festivaldirektören Jackie Buet.

IMG_3669Vi gratulerar festivalen och önskar lycka till!

IMAGENES PÅ BESÖK HOS SAMARBETSPARTNER I URUGUAY

IMG_3361Vår samarbetspartner Biblioteca Popular Shangrilá utanför Montevideo tog varmt emot oss när vi kom på besök i februari. Underbart att träffa dessa fantastiska människor som på några år har byggt upp ett folkbibliotek helt baserad på ideell verksamhet.

IMG_3354Biblioteket har en egen barnavdelning där de bland annat har lässtunder för barnen som kommer. Gardinerna har de kunnat köpa för pengar som har kommit in när vi har haft samarrangemang med filmvisningar och försäljning av fika på Garaget i Malmö!

Och deras verksamhet växer. Nu har de utökat med filmvisningar, författarsamtal, teaterföreställningar, kulturfestival för att stärka grannsamverkan i området och också en koloniträdgård utanför biblioteket.

IMG_3359Samtliga växter är ätliga och har ursprung i Uruguay. Odlingen är ekologisk och äldre och yngre i området hjälps åt med att sköta trädgården. Detta är ett sätt att förmedla kunskap om växter och odlande till folk i området och, som allt de gör, bygga nätverk, öka tryggheten i området och stärka det demokratiska samhället lokalt.

Vi fick också möjligheten att komma med på ett samarbetsmöte Biblioteket hade med en organisation i Empalme Olmos några mil norr om Montevideo. Så roligt att få vara med! En känner igen arbetssätt och utmaningar i ansökningsarbetet! Lycka till med era två festivaler som ska gå av stapeln i november 2018!

IMG_3317Här är representanter för båda organisationerna samlade. Även i Uruguay är fikat viktigt!

IMG_3324Laura, Diana och Inés efter mötet. Nu ska det rapporteras till de övriga i arrangörsgruppen.

Två deltagare från Ett Helare Malmö – Var finns kvinnorna i historieundervisningen? var med på en resa uppåt i landet. Vi fick ta del av mer historia om det som hände under diktaturen i Uruguay och se ett av fängelserna där kvinnorna satt under omänskliga förhållanden.

IMG_3577Dessa kvinnor slutar inte kämpa! 2015 var en grupp f.d. politiska fångar här och satte upp skylten om det som hade hänt här under diktaturen 1972-1985. Nunca más terrorismo de estado!

IMG_3575

Globalt är vi många som arbetar för en bättre värld. Utanför Minas träffade vi ägaren till en restaurang som låg uppe i höjden.

IMG_3424Ja, du såg rätt! Det är järnvägsvagnar!

IMG_3423Allt är gjord av återanvända material – vagnarna, borden, lampor, stolar – allt. De satsar på ekologisk mat, har börjat plantera fruktträd från Uruguay runt om restaurangen och, som ägaren sa: Jag gör detta inte för pengar men jag hoppas att jag kan göra något så att världen är något bättre när jag lämnar den.   Vilket ställe! Vilken känsla! Allt uttryckte glädje och kärlek.

På väggen stod att läsa:

Da tu primer paso con fe, no es necesario qué veas toda la escalera completa. Solo da tu primer paso.

La vida…. /o es una aventura / o no es vida.

IMG_3393TACK ALLA FINA I URUGUAY!

fb-event-latinamerika-fokus-17

Festivalen som förmedlar Latinamerikas många röster

Det var år 2003 som Malmö fick sin första filmfestival med latinamerikansk prägel. Då var det några enstaka filmer från regionen som nådde de svenska biograferna, samtidigt som något var på gång inom filmkonsten på kontinenten.

En ny generation filmproducenter och regissörer med förnyade insikter började ta plats på de stora internationella festivalerna, med kvalitetsfilmer som utmanade den klichébild om latinos som då rådde i västvärlden. Äntligen fick den lilla människan en chans att vara med på den stora duken, bortom fördomar och stereotyper.

Sedan dess har Latinamerika I Fokus förmedlat dessa berättelser till Malmö och Lunds invånare. Berättelser som underhåller, avslöjar, berör, påverkar och framförallt breddar vår världsbild. Hundratals filmer i kombination med föreläsningar om aktuella tema har under alla åren utformat detta sällsynta projekt som förenar kultur, kunskap och engagemang.

I år firar Latinamerika i Fokus 15 år med nya historier, den här gången från Argentina, Bolivia, Brasilien, Chile, Colombia, Ecuador, Kuba, Mexiko och Uruguay. Filmer som öppnar dörren till urbana landskap, livet i landsbygden, unga och gamla, kvinnor och män och kompletteras med samtal om socioekonomiska & politiska frågor med FNs Agenda 2030 – Globala mål för hållbar utveckling som utgångspunkt. (*)

Mycket ryms i en veckas festival och förhoppningsvis kommer vi alla att hitta den filmen eller den föreläsningen som väcker vår nyfikenhet och öppnar till en fantastisk upplevelse.

Bienvenidos /Välkomna till Latinamerika i Fokus!

Information om hela festivalen hittar du på www.latinamerikaifokus.se
Kontinuerliga uppdateringar på Facebook: Latinamerika i Fokus

(*) De globala målen och Agenda 2030 syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser.


IBERIA – DEN OSYNLIGA HANDEN

Två sällsynta filmer som ger ett inblick om dagens Spanien.
DEN OSYNLIGA HANDEN / LA MANO INVISIBLE av David Macián
OLIVTRÄDET / EL OLIVO av Iciar Bollaín.

NÄR 9 september kl 16.00 och kl 18.00
VAR: Biograf Panora: Friisgatan 19 D – Malmö

LA MANO INVISIBLE / DEN OSYNLIGA HANDEN
Spelfilm Regi: David Macián. Spanien, 2016. Tal: spanska, engelsk undertext Längd: 80 min

La_mano_invisible-329847526-large - kopiaI en industrihall finns elva personer som är kontrakterade för att göra sitt arbete inför publik: en murare, en slaktare, en sömmerska, en telefonförsäljare, en kypare, en lagerarbetare, en bilmekaniker, en informatör och en städerska. Konst, reality show eller ett makabert experiment? De vet varken vad det egentligen handlar om eller vem som håller i trådarna i denna perversa teaterpjäs. En bearbetning av Isaac Rosas roman, en bitande metafor för dagens arbetsmarknad.


OLIVTRÄDET / EL OLIVO
Spelfilm Regi: Iciar Bollaín. Spanien 2016. Tal: Spanska, engelsk undertext. Längd: 94 min

el olivo - kopiaAlma är 20 år och beundrar sin farfar, en man som varit tyst i många år. När den gamle till och med vägrar att äta, bestämmer flickan sig för att hämta tillbaka det tusenåriga olivträd som familjen sålde mot sin vilja. Men för att kunna göra detta, måste hon få hjälp av sin farbror, ett offer för den ekonomiska krisen i Spanien, av sin vän Rafa och av hela byn. Problemet är att ta reda på var någonstans i Europa som olivträdet finns.

BILJETTER
Man kan boka biljetter via Kulturcentralen http://www.kulturcentralen.nu/
eller på biografen en halvtimme innan visningen.
Biljett pris
80 kr för Imágenes del Sur medlemmar
130 kr för icke medlemmar
Klippkort: 240 kr (2 personer, 2 filmer): Två personer med var sitt medlemskort kan dela ett klippkort och se båda filmer för 240 kr

Arrangör: Imágenes del Sur / Bilder från Söder Med stöd av Malmö Stad och ABF Malmö. I samarbete med Folkets Bio / Panora


Filmkväll i fotbollens tecken
INGENJÖREN / EL INGENIERO

Söndag 3 september  kl 17.00–19.00
Garaget (Lönngatan 30, Malmö)
Årets första programpunkt tar oss till vackra landskap i Uruguay.
Strålande skådespeleri i en historia om fotboll och lite mer.

Ingenjören / El Ingeniero
Spelfilm. Regi: Diego Arsuaga. Uruguay 2012. Tal: spanska, engelsk undertext. Längd: 97 min

När landslaget för 15 år sedan gick ut på planen för att spela finalen i Amerika kuppen så kom aldrig deras förbundskapten ut från omklädnings-rummet. Efter en tid fick man ett uppsägningsbrev med ”personliga skäl”. Under 15 år har media försökt intervjua ingenjören, men utan framgång. När man tror att han kommer att ta med sig sin hemlighet i graven, så lyckas en ung journalist, som bara var ett barn när det begav sig, att intervjua honom till slut.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=lNU2Q7TjuRE

Om filmen:
http://www.imdb.com/title/tt2346378/
http://www.espectador.com/cultura/246725/el-ingeniero-una-pelicula-sobre-el-uruguay-no-solo-sobre-el-futbol-uruguayo
Gratis inträde

Fika till självkostnad i förmån för Tu Biblioteca Popular Shangrilá – Uruguay

Arrangör: Latinamerika i Fokus med stöd av Malmö Stad, Sida genom Forum Syd, ABF, Latinamerikagrupperna

I samarbete med Uruguays Ambassad

Mer information: 040/97 53 64 eller festival@imagenes.se

Facebook: Latinamerika i Fokus


IFEMA 2017!

IFEMA_1980x1080_2Måndagen den 3 april kl. 19.00 (mingel från 18.00) invigs den 11:e upplagan av IFEMA International Female Film Festival Malmö på Biograf Panora. Lika angelägen som för ett decennium sedan bjuder årets festival på en vecka av noga utvalda filmpärlor från runt om världen – alla regisserade av kvinnor.

Vi inviger årets festival tillsammans med Malmöprofilen, teaterchefen, producenten och regissören MANAL MASRI . Årets invigningsfilm är underbara I STILL HIDE TO SMOKE av Rayhana som utspelar sig mitt i ett oroligt Algeriet på 1990-talet, där det fullt av inre motsättningar, våld och patriarkalt förtryck finns en frizon för kvinnorna i staden – ett hammam. Invigningskvällen bjuder även på det poetiska och svindlande vackra science fiction-dramat EMBERS kl. 21.15. Köp era biljetter via Kulturcentralen eller vår festivalkassa som slår upp porten under minglet kl. 18 på måndag 3 april (inför övriga visningar på Panora öppnar festivalkassan 30 min innan första visningen på biografen)

Årets tema är FRIHET – något som syns som en röd tråd genom hela programmet. IFEMA 2017 har även ett särskilt fokus på TURKIET med såväl långfilmer som kortfilmer och samtal med gästande regissören Ahu Öztürk. Öztürks debutlångfilm Dust Cloth är en gripande autentisk och skarp klasskildring som vittnar om den situation många kurder ännu befinner sig i dagens Turkiet. Samtidigt är den en rörande berättelse om två kvinnor, deras kamp och den speciella vänskap som växer fram, dem emellan. Bland de övriga turkiska filmerna finns bland andra splitternya psykologiska och politiska thrillern INFLAME (Ceylan Özgün Özçelik, 2017) som endast har visats på Berlinale och SXSW innan det nu är dags för skandinavisk premiär på IFEMA; och KEDI (Ceyda Torun, 2016) – en dokumentär om katterna i Istanbul som redan hunnit totalcharma stora delar av världen. I anslutning till visningen av KEDI hålls i samarbete med Simon Ceder och Relationsinstitutet även ett samtal om förhållandet mellan djur och människa med såväl turkiska konstnärer som forskare i fältet människa-djur-studier.

Förutom film bjuder årets festival även in till såväl samtal som specialarrangemang och -visningar. Det blir panelsamtal om sex och sexuellt våld i mainstreamfilm och -tv med skådespelaren och komikern Bianca Kronlöf, Li Kristjansdottir från organisationen Fatta, filmforskaren Mariah Larsson och juridikstudenten och filmskaparen Begonia Randhav. Modererar gör Saga Alm Mårtensson, sexolog och KBT-terapeut. IFEMA bjuder även in till filmfrukostar och works in progress, filmquiz à la Historiskan, specialvisning på Malmö Konsthall, bio på bibblan, Throwback Thursday och visning av Gunnel Lindbloms SALLY OCH FRIHETEN från 1981 i samarbete med Cinemateket och inte minst filmbrunch på Grand Öl & Mat. Dessutom har vi även i år äran att dela ut IFEMA Audience Award på 10 000 SEK till den långfilm som publiken röstar fram som årets bästa.

IFEMA pågår mellan 3–9 april på Panora i Malmö och på utvalda platser och biografer i Malmö och Skåne.

Här hittar du årets programkatalog i en PDF-version!

Hemsida: www.femalefilmfestival.se
Facebook: ifemafilmfestival
Biljetter: www.kulturcentralen.nu/arrangor/IFEMA
________________________________________________________________________

ETT HELARE MALMÖ besöker Stockholm

IMG_8966Rosa Bezrukov samtalar med publiken efter filmvisningen.

Måndag 20 mars kl. 18.30 visar vi våra tre dokumentärer på ABF-huset, Sveavägen 41 i Stockholm.

Kvinnor har i alla tider uteslutits från historieböckerna oberoende av vad de gjort eller vilket land eller vilken klass de har tillhört. Vi vill ge röst till några av de kvinnor som har varit med och påverkat historien med sitt handlande.

Projektet ”Ett Helare Malmö – Var finns kvinnorna i historieundervisningen?” omfattar tre kortare dokumentärerom Malmökvinnors kamp för ett bättre samhälle. Vi får möta kvinnliga aktivister från Latinamerika, Iran, Mellanöstern och Afrika som upplevt diktatur, revolution och förföljelse. Med hjälp av dem lyfter vi kvinnors medverkan i samtidshistoriska skeenden.

Medverkande: Möt kvinnor från filmen Rosa Bezrukov, Elena Gutierrez Ros, Hilde Selander Arrangörer: Imagenes del Sur/Bilder från Söder, Balticfem, ABF, Allmänna Arvsfonden stöder projektet


 FILMKVÄLLAR PÅ STADSBIBLIOTEK

Hela våren bjuder Stadsbiblioteket på filmkvällar med film som mötesplats och diskussionsstartare.
Filmvisningarna sker i samarbete med filmfestivaler och andra filmaktörer, bl.a.IFEMA och Latinamerika i Fokus .
Det handlar om åtta visningar. Efter varje film hålls ett fördjupande samtal där man pratar om olika ämnen från filmerna.
Alla visningar är gratis, alltid på onsdag, alltid kl 17.00, alltid i Röda Rummet, Malmö Stadsbiblioteket.
Hela programmet hittar du på:
http://malmo.se/Kultur–fritid/Biblioteken/Vara-bibliotek/Stadsbiblioteket/Program/Filmkvallar-med-diskussion.html

Djävulens jungfru
Onsdag 29 mars kl. 17 i Röda rummet

djavulens_jungfru_450x450Djävulens jungfru skildrar de häxprocesser som ägde rum på Åland under 1660-talet. Sextonåriga Anna ser sina drömmars man, i det mönster som uppstått i en bit stelnat stearin, och bestämmer sig för att få honom på kroken, trots att han redan är gift. När häradshövdingen anländer med all tänkbar kunskap om häxor står snart en hel hop av bygdens kvinnor anklagade för svart magi.
Visningen genomförs i samarbete med IFEMA.

Jordens salt
Onsdag 26 april kl. 17 i Röda rummet

Copyright_Sebastiao_Salgado_06-2-282-71-webb_450x450Med kameran upptäcker fotografen Sebastião Salgado orörda områden, vilda djur och växter, och grandiosa landskap. Oscarsnominerade Jordens salt är en extraordinär hyllning till vår planet och dess fantastiska skönhet. Visningen genomförs i samarbete med Latinamerika i fokus.


EN LYCKAD MEDLEMSFEST 11 DECEMBER

Nya och gamla medlemmar minglade, njöt av utställningen och fick vara med på en fantastisk konsert med tangomusik från Finland och självklart Rio de la Plata!

img_2868Imagenes styrelse och konstnären förbereder innan medlemmarna kommer.

img_2871En försmak på konserten!

img_2886img_2891Och så var det tango!


 Ett helare Malmö  NÅGON BORDE GÖRA NÅGOT!

KONFERENS  31 januari 2017 · 9.00-16.00

Biograf Panora · Friisgatan 19 · Malmö

I en tid när det är lätt att känna hopplöshet måste vi fråga oss: hur kan vi ge
ungdomar makt och kurage att agera när de upplever att något är fel?
Hur kan vi inspirera till medverkan bland unga människor, och till en känsla
av tillit – att det faktiskt går att förändra världen till det bättre genom små, vardagliga handlingar av civilkurage? Ofta sägs det att “någon” borde göra något. Vi vill få unga att känna att de kan vara denna någon.
Imagenes del Sur arrangerar en konferens på tema civilkurage och aktivism den 31 januari. Frågeställningarna i konferensen kommer kretsa kring demokratifrågor, aktuella konflikter, ung aktivism, och kvinnohistoria. Vad kan vi lära oss av de som vägrat att vara tysta?
Genom korta filmer och samtal får vi möta kvinnliga aktivister från Latinamerika, Iran, Mellanöstern och Afrika som upplevt diktatur, revolution och förföljelse. Med hjälp av dem lyfter vi kvinnors medverkan i samtidshistoriska skeenden. Vi frågar också vad det finns för likheter med dagens svenska samhälle. Genom workshops i civilkurage och inspirationsföreläsningar lyfter vi aktivism som ett verktyg för bestående förändring.
BAKGRUND – OM PROJEKTET
Konferensen är en del av projektet ”Ett helare Malmö – var finns kvinnorna i historieundervisningen?“. Projektet som helhet rymmer tre filmer i ett undervisningspaket,
och konferensen markerar lanseringen av den tredje filmen och därmed hela paketet, som kommer finnas tillgängligt som strömmande media för Malmö stads skolor. Den primära målgruppen för filmerna är unga mellan 14–25 år. Konferensen riktar sig till elever i gymnasiet, högskolestudenter och allmänheten, med olika spår för de olika grupperna.
Den första filmen skildrade kvinnor från Latinamerika, där en rad kvinnor med rötter i Latinamerika delade med sig av sina berättelser om motstånd och flykt. Den andra filmen hade fokus på Iran och revolutionen 1979. Den tredje filmen som lanseras 2017 har fokus på Afrika (Somalia, Sudan, Kongo), Jemen och aktivism. Det går att läsa mer om filmerna här: www.imagenes.se/ett-helare-malmo/
ANMÄLAN
Du kan anmäla ditt intresse eller begära mer info om konferensen hos Elin Kamlert: elin@imagenes.se, 040- 97 53 64, 0734-265 915.
Arrangör är Imagenes del Sur / Bilder från Söder, med stöd av Allmänna Arvsfonden.
Ladda ner en pdf:

ehm_konferens4


STUDIECIRKLAR UNDER HÖSTEN

Var finns kvinnorna i historieundervisningen?

EHM_logoKvinnor har i alla tider uteslutits från historieböckerna oberoende av vad de gjort, vilket land eller vilken klass de har tillhört.
Möt några Malmökvinnor som kämpat för ett bättre samhälle i Latinamerika på 1970-80-talet och i Iran 1979. Vi utgår från två nya dokumentärer om kvinnors erfarenheter från Latinamerika och Iran. Hur såg det ut då? Hur ser det ut nu?
Cirkeln är kostnadsfri och görs i samarbete med Imagenes del sur/Bilder från söder. Om du får förhinder och måste hoppa av cirkeln måste du avanmäla dig. Gör du inte det tas en administrativ avgift ut på 300 kr.

Vi träffas under tre tillfällen med uppstart Onsdag 14 september
kl 18.00 på ABF, Spånehusvägen 47, Malmö

Film och genus
Vi ser film och diskuterar under fem tillfällen. Välkommen!
Uppstart 7 september kl. 18.00 på ABF, Spånehusvägen 47, Malmö


LATINAMERIKA I FOKUS 2016: film och lite annat
Malmö 24 – 30 oktober
Lund 10 – 12 November

Mellan 24 och 30  oktober dboceto-01-afiche-a3-latam-fokusrar den 14:e upplagan av Latinamerika i Fokus igång med ett späckat program som omfattar film, föreläsningar, musik, och konst.Hela vägen fram till festivalen kommer det att bli också en rad  extra programpunkter med filmvisningar och föreläsningar.

19 september gästar festivalen statsvetaren Emir Sader från Brasilien.

Vi är glada över att återigen kunna erbjuda ett tjugotal filmer från ett dussin länder,skapade av  unga och välkända regissörer. Med deras blickar förs vi närmare Latinamerikas otaliga och mångfacetterade realiteter.

¡Nos vemos en el festival! Vi ses på festivalen!


SPECIAL VISNING 8 JUNI – Kl 18.30
Panora (Friisgatan 19 D)

Pärlemorknappen + inledning

le%20bouton%20de%20nacre%207Exklusivt till denna visningen av Patricio Guzmáns senaste verk har vi bjudit in Ulf Berggren att presentera filmen och berätta om den inom ramen av Patricio Guzmáns långa karriär som filmregissör.

Om Patricio Guzmán
Patricio Guzmán Lozanes (född 11 augusti 1941) är en chilensk dokumentärfilmsregissör som anses vara en av de största i hela Latinamerika. Han är internationellt känd för filmer som “La batalla de Chile / Slaget om Chile” (tre delar 1975-1979), “Salvador Allende” (2004) och “Nostalgia de la luz / Nostalgia for the Light” (2010).

Om Ulf Berggren
Ulf Berggren är filmregissör, regiassistent och filmdistributör. Berggren grundade 1973 tillsammans med Stefan Jarl föreningen Folkets Bio. Han står bakom filmdistributionsbolaget Polfilm och drev biografen Fågel Blå i Stockholm. Idag driver han Scala Bio i Båstad.

PÄRLEMORKNAPPEN / EL BOTÓN DE NÁCAR

Filmfakta
Regissör: Patricio Guzmán / Land: Chile / År: 2015 / Längd: 82 minuter /
Språk: Spanska / Textning: Svenska / Genre: Dokumentär
IMDb: Se filmen på IMDB

Med fascinerande och sensuella bilder, en fängslande och traumatisk resa genom Chiles samtidshistoria.

Havet känner till hela den mänskliga historiens hemligheter. Havet längs Chiles kust känner också till hemligheten bakom de två mystiska knappar som hittades på botten. Naturen i Chile består av en enormt lång kustlinje, den största skärgården i världen och ett nästan utomjordiskt landskap med vulkaner, berg och glaciär. Chiles natur rymmer också rösterna av Patagoniens ursprungsbefolkning, av de engelska sjömännen och av politiska fångar.

Genom ett poetiskt bildspråk och intervjuer knyter Guzman ihop fördrivandet av nomadfolken med Pinochets folkmord och med behovet av och tillgången till vatten som gemensam nämnare.

Efter Patricio Guzmáns hyllade “Nostalgia for the Light” är han nu tillbaka med en film som knyter an liknande teman, naturen och vikten av att inte glömma brotten mot mänskligheten.

 Se trailer

Arrangör: Imágenes del Sur / Bilder från Söder, Folkets Bio Malmö, ABF Malmö.


FEMINISTISK FESTIVAL MALMÖ  10-12 Juni 2016
cropped-big4

Välkommen till  tre dagar med seminarier, föreläsningar, workshops, filmvisningar, diskussioner, musik och fest.Träff engagerade människor och samarbetspartners från hela landet.

INFO: https://feministiskfestival.se/


EXTRAVISNING!

Den sovande rösten / La voz dormida
Torsdag 26 Maj – kl 18.15 – Panora (Friisgatan 17 D)

Förra gången filmen visades var det full salong och flera personer fick inte plats.
“Imágenes”  bjuder nu på en ny visning av denna berörande film.

La_voz_dormida_-_ApaisadoDen sovande rösten är en spännande berättelse om de kvinnor, som stred för att försvara den unga Spanska Republiken mot Franco och hans fascistiska falangister i slutet av 1930-talet. När berättelsen börjar, har Francos trupper redan tagit makten, och har inlett en hetsjakt på ”socialister, kommunister och anarkister”. Alla motståndare skulle utplånas eller skrämmas till tystnad.

Filmen  baseras på författarinna Dulce Chacóns bok med samma namn. En sann historia som berör djupt: tragiskt, kärleksfull och delvis glad, full av passion, smärta, hopp. Djupa vänskap och kärlek som smitts i extrema förhållanden.

Den sovande rösten / La voz dormida
Spelfilm / Regi: Benito Zambrano / Spanien 2011 / 128 min 
Spansk tal / engelsk undertext

Biljetter kan köpas Torsdag 26 Maj i Imagenes biljettkassa på Panora
som öppnas kl 17.00. Kom i tid!

Biljetter (onumrerade)
80 kr med medlemskort
130 utan medlemskort
Klippkort: 200 kr (kan delas av 4 personer med var sitt medlemskort)

Arrangör: Imágenes del Sur / Bilder från Söder med stöd av Malmö Stad,
i samarbete med Panora – Folkets Bio och ABF Malmö.


IFEMA_header_1260x240px

IFEMA 2016 kommer att erbjuda en vecka med filmer – dokumentärer, spelfilmer och kortfilmer. Vi kommer att visa film i hela Skåne, och ett program med filmer, seminarier och gäster på Panora i Malmö.

IFEMA arrangeras 2016 för 10:e gången och ger möjlighet att se filmer som inte finns i svensk distribution, ta del av berättelser vi inte känner till, få perspektiv på verkligheten vi kanske inte trodde fanns. Alla filmer är självklart regisserade av kvinnor.

Intresserad av att hjälpa till som volontär på den kommande festivalen? Skicka ett mail till afsaneh.larsson@femalefilmfestival.se!

FACEBOOK: ifemafilmfestival

INSTAGRAM: ifema_malmo


 Spanien 1936-2016  –  Tre berättelser – då och nu

Två filmer och ett samtal – tre berättelser om Spanien.

FREDAG 22 APRIL KL 18.30 – BIOGRAF PANORA

DEN SOVANDE RÖSTEN (LA VOZ DORMIDA)

La_voz_dormida_-_ApaisadoDen sovande rösten är en spännande berättelse om de kvinnor, som stred för att försvara den unga Spanska Republiken mot Franco och hans fascistiska falangister i slutet av 1930-talet. När berättelsen börjar, har Francos trupper redan tagit makten, och har inlett en hetsjakt på ”socialister, kommunister och anarkister”. Alla motståndare skulle utplånas eller skrämmas till tystnad.

LÖRDAG 23 APRIL KL 16.00 – BIOGRAF PANORA
HISTORIA, MINNE OCH MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER

Samtal med Ana Ortega
Foro por la Memoria de Córdoba – Spanien
(Fritt inträde)
Den 18 juli 1936 ställde sig en grupp militärer med general Franco i spetsen mot den demokratiskt valda regeringen i den spanska republiken. Efter tre år av inbördeskrig infördes en diktatur som kom att vara i nästan 40 år. Frånvaron av mänskliga rättigheter resulterade i mord, fängelse och slaveri. De som minns är skyldiga att berätta om denna tid – att glömma den riskerar en upprepning.

LÖRDAG 23 APRIL  KL 17.45 – BIOGRAF PANORA
EN KOFFERT I MEXIKO (THE MEXICAN SUITCASE)
Filmen är en dokumentär sthe mexican suitcaseom handlar om återfinnandet av tre kartonger negativ tagna av fotograferna Robert Capa, hans fru Gerda Taro och David Seymore under spanska inbördeskriget. Efter kriget hamnade 126 framkallade filmer, i Capas studio i Paris där de försvann i det tumult som uppstod vid andra världskrigets utbrott. Det visade sig långt senare (2007) att de fanns i tryggt förvar i Mexiko. Filmen som till stor det består av dessa svartvita stillbilder, berättar inte bara historien om försvunna negativ utan ger också en dyster påminnelse om hur det kan gå i krig när omvärlden väljer att ställa sig utanför.

Biljetter finns att köpa på Kulturcentralen www.kulturcentralen.nu / tel 040-10 30 20
eller i Panora, Imagenes biljettkassa (22-23 april) som öppnas en halvtimme innan visningen.
Biljetter filmvisningar (onumrerade)
80 kr med medlemskort
130   utan medlemskort
Klippkort 240 kr (2 personer ggr 2 filmer) Två med var sitt medlemskort kan dela ett klippkort och se båda filmer för 240 kr.
Fri entré till föreläsning 23 april kl 16.00

DEN SOVANDE RÖSTEN
http://www.kulturcentralen.nu/evenemang/spanien-1936-2016-den-sovande-rosten

EN KOFFERT  I MEXIKO
http://www.kulturcentralen.nu/evenemang/spanien-1936-2016-en-koffert-i-mexiko

KLIPPKORT
http://www.kulturcentralen.nu/evenemang/spanien-1936-2016-klippkort-2

Arrangör: Imágenes del Sur / Bilder från Söder med stöd av Malmö Stad, ABF Malmö.
I samarbete med Panora – Folkets Bio


INBJUDAN TILL SEMINARIUM • TISDAG 3 NOVEMBER I MALMÖ

Under en halvdag har du möjlighet att se ETT HELARE MALMÖ film & möta några av de deltagande kvinnorna samt  diskutera aktuella frågor.

MUJERES! Kvinnor i historien. Fokus Latinamerika

Tid: Tisdag 3 november, 09.00-12.30
Plats: Biograf Panora, Friisgatan 19 D, Malmö

MånIMG_2166ga kvinnor som kämpat för demokrati och rättvisa kommer aldrig fram i ljuset eller får den plats i historien de har rätt till.

Under tre år har Malmö-föreningen Imagenes del Sur/Bilder från Söder tillsammans med ungdomar i Malmö mött Malmö-kvinnor från Latinamerika, Iran och Afrika i projektet Ett helare Malmö. Projektet vänder sig till ungdomar mellan 14 och 25 år och tanken är att det ska resultera i ett undervisningspaket med tre filmer à 40 minuter.

Målet är att öka ungdomars kunskap om historien, ge ett kvinnoperspektiv på vissa historiska skeenden och bidra till ökad förståelse för olika samhällsmekanismer som kan stärka/försvaga/ förstöra det demokratiska samhället. Samtidigt vill gruppen ge unga människor ökad förståelse för betydelsen av att lära av historien för att inte upprepa gamla misstag.

Nu är den första filmen klar – en film med fokus på kvinnor från Latinamerika under 1970- och 1980-talet. Under en halvdag har du möjlighet att se filmen, möta några av de deltagande kvinnorna och diskutera aktuella frågor.

PROGRAM

09.00 -10.30 TEMA EXIL
Visning av filmen Ett helare Malmö – Fokus på Latinamerika.
Efterföljande samtal och frågestund med två av kvinnorna från projektet och en relativt nykommen flykting om orsaker till exil och hur det var att komma till Sverige.
Moderator: Ann Aldén

09.00 -11.00 TEMA HISTORIA
Malmö Högskolas seminarium med Cecilia Axelsson Yngvéus.
Visning av filmen Ett helare Malmö – Fokus på Latinamerika
Efterföljande samtal och frågestund med två av
 kvinnorna från projektet. Seminariet riktar sig till högskolestudenter och lärare, inte till elever.

11.00 -11.45 TEMA HBTQ
Om hbtq-frågor i Latinamerika respektive Europa. Hur är det idag och hur ser utvecklingen ut? Likheter och skillnader.
Föreläsare: Alejandra Pizzaro & Marko Vega

Kontakt: Hilde Selander hilde@imagenes.se 040-97 53 64
Arrangör: Imagenes del Sur/Bilder från Söder med flera


Den manliga blicken

Seminarium på Filmcentrum Syd (Monbijougatan 17E, Malmö) Onsdag 4 november kl. 18.30 med Edith Haggren, Filmvetare

manligaFöreläsningen kommer att ge en introduktion till feministisk filmteori, och förhoppningsvis ge åhöraren verktyg att känna igen patriarkala strukturer i mainstreamfilmen. Utifrån Laura Mulveys teorier kommer jag att besvara frågor som: Vad innebär ”den manliga blicken”? Hur konstrueras kvinnor och män på film? Hur kan psykoanalysens begreppsapparat användas i en feministisk filmanalys?
För mer information: hilde@imagenes.se tel: 040-97 53 64/ 0708-42 62 70
Arrangör: Imagenes del Sur/Bilder från Söder i samarbete med Filmcentrum Syd, ABF. Med stöd av Malmö Kultur. Fri inträde.


Film & Bibliotek

Imágenes del Sur – IFEMA med stöd av Region Skåne gästar flera bibliotek i Region Skåne med en film av Lucía Puenzo, kvinnoregissör från Argentina.

WACOLDA / DEN TYSKE LÄKAREN

Regi: Lucia Puenzo. Argentina, Frankrike, Norge, Spanien, 2013. Språk: spanska, svensk text. 93 min .

I början av 1960-talet flyttar paret Eva och Enzo med sina barn till en liten stad i norra Patagonien för att öppna ett pensionat. Redan på vägen dit finner de sin första gäst i den tyske läkaren Helmut Gregor, en karismatisk och elegant man. Ett otäckt drama-thriller som utspelar sig andra i världskrigets dunkla skugga.

Måndag 2 november

15.00 – 16.35 Kävlinge bibliotek – Kvarngatan 17, 046-73 94 72

18.00 – 19.35 Eslövs stadsbibliotek – Norregatan 9, 0413-626 00

Tisdag 3 november

18.30 – 19.35 Staffanstorps bibliotek – Blekingevägen 1, 046-25 12 65

Onsdag 4 november

19.00 – 20.35 Dalby bibliotek – Allég. 1 A, 046-35 64 32

Lördag 7 november

16.00 – 17.35 Lomma bibliotek – Hamntorget 1, 040-641 13 73

Torsdag 12 november

18.30 – 19.35 Arlövs bibliotek – Lommavägen 2, 040-625 62 74 / 78

Fredag 13 november

17.00 – 18.35 Lunds stadsbibliotek – S:t Petri kyrkogata 6, 046-35 59 90

OBS! EXTRA VISNING I MALMÖ i samarbete med Folkets Bio

Torsdag 26 november

19.00 – 20.35 – Kvartersbio i Kirseberg (Kirsebergsteatern, Kronetorpsgatan 1)
Entré 70 kr


Latinamerika i Fokus gästar Lund

tapa2 och 5 november 2015

Biograf Kino –  Kyrkogatan 3

Fyra filmer har valts ut ur årets program.

Alla visningar äger rum kl 18.30.

Måndag 2 november – GÜEROS / BLONDINER (Spelfilm, México 2014)
Tisdag 3 november – EL PATRON – Radiografía de un crimen / CHEFEN – Röntgenbild av ett brott (Spelfilm, Argentina 2014)
Onsdag 4 november – LA CASA MAS GRANDE DEL MUNDO / VÄRLDENS STÖRSTA HUS (Spelfilm, Guatemala, 2015)
Torsdag 5 november – ANIMA BUENOS AIRES (Animerad film, Argentina, 2012)
Info & Biljetter:  www.kino.nu eller 046-30 30 80


MALMÖ: Litteraturkväll om Colombia / Himmel över Medellin

15_3_omslagDen 2 november, kl 19-00-20.30, blir det dags för releasekväll för det nya numret av Tidskriften Karavan. Tema: Colombiansk litteratur efter Macondo.
Kom till Östervärns antikvariat och bokhandel – Höstgatan 37, Malmö.
“Litteraturen, våldet, nya stigar att färdas på “Fångar de centrala ögonblicken då livet nästan är möjligt” – intervju med Juan Gabriel Vásquez. Henrik Nilsson om prosan efter Macondo. Nyöversatta texter av Vásquez och Héctor Abad Faciolince. ” Snart skall även branden vara del av din väg” -den kvinnliga rösten i poesin. Dikter av María Mercedes Carranza, Lucía Estrada med flera. Klassikern José Asunción Silva”.TIDIGARE INLÄGG

FILMVISNING PÅ MALMÖFESTIVALEN

Imágenes del Sur / Bilder från Söder presenterar sitt höstprogram och visar filmen
Living is easy with eyes closed / Vivir es fácil con los ojos cerrados; en underhållande och rolig spansk film fylld med älskvärda karaktärer, humor, drama och bra känsla.

NÄR: Tisdag 18 augusti, kl 19.00

VAR: Spegeln – Stortorget 29

Gratis inträde

En lIMG_6151aärare (Javier Cámara) som använder Beatles sånger för att lära ut engelska i Spanien 1966, får reda på att John Lennon är i Almería och spelar in en film. Fast besluten att lära känna honom ger han sig iväg och tar upp en 16-årig kille (Francesc Colomer) som har flytt hemifrån och en tjej på 21 år (Natalia de Molina) som tydligen också flyr från något. En oförglömlig vänskap utvecklar sig mellan dessa tre i denna roadmovie som vann priset för bästa film och regi på 28e Goya Awards ceremonin.

Originaltitel: Vivir es fácil con los ojos cerrados
Regi: David Trueba. Spanien, 108 minuter. Spanskt tal med engelsk undertext.

Läs mer om filmen på: http://www.imdb.com/title/tt2896036/reviews?ref_=tt_urv

Se trailer: https://www.youtube.com/watch?v=JfKOrFugEKk

VI ÄR NU TILLBAKA EFTER EN SKÖN SOMMAR

Hoppas  vi ses på Malmöfestivalen på biograf Spegeln vid Stortorget!

Tisdag 18 augusti startar vi höstens program och som en försmak på festivalen Latinamerika i Fokus visar vi feel good-filmen Vivir es fácil con los ojos cerrados. Vill du träffa oss? Då finns vi där innan visningen och presenterar höstens program. Välkommen!

Festivalen Latinamerika i Fokus startar upp med seminarier under september. Själva festivalen går av stapeln 21-25 oktober på Folkets Bios biograf Panora. Välkommen till våra spännande filmer från Latinamerika!

Vi fortsätter med projektet Ett Helare Malmö – Var finns kvinnorna i historieundervisningen? 12 augusti släpps filmen Fokus på Latinamerika på CPI/Malmöskolornas interna nätverk Selma! Missa inte berättelserna av kvinnorna som var med om diktaturen i Latinamerika på 1970-80-talet! Kvinnor från fyra olika länder delar med sig av sina erfarenheter, styrka och mod. Ett komplement till historieundervisningen som är värd att ta med sig.

Ett Helare Malmö- Var finns kvinnorna i historieundervisningen? startade upp hösten 2014.Vi är nu inne på andra projektets andra år och fokuserar på kvinnors insatser i Iran från revolutionen 1979 och framåt.  Första året jobbade vi med skolelever i Malmö och intervjuar vittnen till diktaturen i Latinamerika  på 1970-80-talet. Projektet får stöd från Allmänna Arvsfonden.

Festivalen IFEMA – International Female Film Festival Malmö avslutades 19 maj 2015. En lyckad festival med internationella gäster, filmer och seminarier på Folkets Bios nya biograf Panora i Malmö. IFEMA är tillbaka april 2016 med spännande filmer och seminarier. Skriv in festivalen redan nu!

IFEMA 2016 tar emot filmer – spelfilmer, dokumentärer, kortfilmer. Skicka till: IFEMA,  Imagenes del Sur, c/o Filmcentrum Syd, Monbijougatan 17E, 211 53 Malmö.

För mer information om våra festivaler och arrangemang, gå in under Projekt och leta dig fram till det du söker.

Intresserad av att vara med i en studiecirkel om genusfrågor och film? Vi träffas varannan onsdag på ABF Malmö. Välkommen!

q[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Publicerat

i

av

Etiketter: