Bilder som berikar

I år fyller föreningen Imágenes del Sur/Bilder från Söder 20 år.

Två entusiastiska initiativtagare – Hilde Selander och Inés Riccio- efter ett besök på festivalen ”Film des Femmes” i Creteil, Frankrike, kom på idén att göra något liknande i Malmö. Av dessa drömmar kom året 2003 den första upplagan av Latinamerika i Fokus. Tre år senare skulle Malmö berikas med en till festival, IFEMA (International Female Film Festival Malmö).

Syfte med båda festivaler var att bjuda på filmer som sällan visades på svenska biografers repertoar.

Tanken var  att bjuda på ena sidan på  en annan bild av Latinamerika långt ifrån alla möjliga stereotyper, för att först och främst bjuda på  historier som fokuserade på ” den lilla människan”; från 2003 i Malmö skulle andra ansikten från kontinenten bort om Atlanten dyka upp på skärmen, andra röster skulle nå våra öron.

Bakom IFEMA stod klart redan från början behovet av lyfta fram  kvinnliga regissörer som oförtjänt har fått stå tillbaka i en bransch dominerad av män, i världen och i Sverige. Sedan 2006 har IFEMA bidragit till att reparera en historisk orättvisa och göra kvaliteten och djupet hos kvinnliga regissörer runt om i världen kända för Malmös publik.

Men om det inte vore nog så har Imágenes genomfört andra projekt kopplade till alternativa former av folkbildning, där film och konstnärlig skapande har varit grundpelarna: FRISKUS (2011); Ett helare Malmö – Var är kvinnor i historieundervisningen? (2014) och Malmö, vad drömmer du om (2018).

Parallellt med alla dessa omfattande projekt har möjligheten att delta i studiecirklar, samtal om en mängd aktuella frågor och ett litet evenemang tillägnat film från den iberiska halvön, IBERIA, erbjudits till Imágenes medlemmar och allmänheten.

Alla dessa projekt har kunnat förverkligas i första hand tack vare stödet från Malmö Stad, ForumCiv, Allmänna Arvsfonden, ABF Malmö, Film i Skåne och andra flera organisationer, samt samarbetet med biograf Panora, Folkets Bio Malmö, Konsthallen, Malmö Stadsbibliotek, Malmö Arkivet, Film i Skåne, Folkets Bio i Lund osv. Vi på Imágenes tackar alla involverade organisationer och institutioner och konkret till den långa listan av personer som har stöttat oss under alla dessa år.

Nya utmaningar väntar oss såväl som hela samhället. Speciellt för Imágenes, inför en framtid där man kan fortsätta  bidra till skapande av  mötesplatser som i sin tur berikar ett mångkulturellt  samhälle som Malmö och där man kan fortsätta sin kamp till  försvar av de mänskliga rättigheterna, mot rasism och intolerans.

Grattis Imágenes del Sur/Bilder från Söder!

 


Publicerat

i

,

av

Etiketter: