En dokumentär blick

Lördag 21 november kl. 16:00 och 17:45 Panora

Imágenes presenterar för femte året i rad serien IBERIA: i år med två sällsynta dokumentärfilmer som bjuder på nya berättelser om Spaniens samhället och historia.
Mi nombre es Violeta av Marc Parramon och David Fernández de Castro
Si me borrara el viento lo que yo canto av David Trueba

Lördag 21 november 16:00-17:25 Panora

Jag heter Violeta / Me llamo Violeta

Dokumentär. Regi:  Marc Parramon och David Fernández de Castro. Spanien, 2019. Längd: 76 min.
Tal: Spanska, katalanska med engelsk undertext

Me llamo Violeta är en modig och viktig film om barndomen och ungdomens erfarenhet av transidentitet. Filmen lär oss att mångfald, som Nacho Vidal säger, föder världen.

Vid sex års ålder sa Ignacio till sina föräldrar: ”Jag är en tjej, jag heter Violeta”. Efter den första chocken bestämde Violetas föräldrar att följa henne på den långa och svåra resa som stod framför henne.

Violeta, som många andra transpersoner, står inför många medicinska och juridiska utmaningar. Även om den sociala uppfattningen gentemot transpersoner i Spanien långsamt går mot en mer öppen och tolerant syn, är processen ofta långt ifrån enkel och det finns fortfarande en lång väg att gå.

Lördag 21 november 17:45-19:25 – Panora

Si me borrara el viento lo que yo canto

Vinden, vinden ska föra
bort min sång om jag sagt
vad ingen får höra.

Dokumentär. Regi: David Trueba. Spanien, 2019. Längd: 89 min.
Tal: Spanska, svenska, engelska med engelsk undertext

Under sommaren 1963 reste två svenska studenter till Spanien med en bandspelare fastsatt under bilen. Deras mål: att i hemlighet ta kontakt med de rörelser som kämpade för demokratin. Den fruktansvärda kväsningen av gruvarbetarstrejkerna i Asturias och avrättningen av kommunistaktivisten Julián Grimau hade fått stor genklang i Europa, som en påminnelse om den anomali det utgjorde att det fortfarande fanns en ”nationalkatolsk” diktatur.

Under sin resa träffar de svenska studenterna en ung student-trubadur, Chicho Sánchez Ferlosio, och spelade in flera av hans visor. Den hemliga inspelningen nådde Stockholm där den redigerades anonymt och fick namnet ’Songs of the Spanish resistance’. Skivan fick stor framgång i antifascistiska kretsar i hela Skandinavien och Latinamerika.

Den här sobra, effektiva och avslöjande dokumentären av David Trueba tar oss med hjälp av utmärkta anekdoter och outplånliga minnen till ett Spanien i svart, vitt och grått. Den låter oss lära känna mannen bakom de där ”hymnerna” som många felaktigt trodde var sånger från inbördeskriget.

Arrangörer: Imágenes del Sur/Bilder från Söder, Panora – Folkets Bio och ABF


Publicerat

i

av

Etiketter: