Ett helare Malmö

EHM_logo

Projektet Ett Helare Malmö – Var finns kvinnorna i historieundervisningen? har producerat tre dokumentärfilmer baserade på intervjuer med Malmökvinnor som varit aktiva i olika historiska skeendenoch deras  kamp för ett bättre samhälle. Vi får möta kvinnliga aktivister från Latinamerika, Iran, Mellanöstern och Afrika som upplevt diktatur, revolution och förföljelse. Med hjälp av dem lyfter vi kvinnors medverkan i samtidshistoriska skeenden.

Se filmerna här och tipsa gärna andra om dem!

Ett Helare Malmö Fokus Afrika, aktuella konflikter och aktivism

 

 

 

 Ett Helare Malmö Fokus Afrika, aktuella konflikter och aktivism visas på IFEMA –  International Female Film Festival Malmö

Onsdag 5 APRIL 2017 kl. 9.30

Plats: FilmCentrum Syd, Monbijougatan 17 E, Malmö

Om du inte har tid att komma, se filmen här:

Ett Ett Helare Malmö besöker Stockholm

Måndag 20 MARS 2017 kl. 18.30

Plats: ABF, Sveavägen 41, Stockholm

En kort och intensiv lektion i vår moderna historia från ett kvinnoperspektiv

Kvinnor har i alla tider uteslutits från historieböckerna oberoende av vad de gjort eller vilket land eller vilken klass de har tillhört. Vi vill ge röst till några av de kvinnor som har varit med och påverkat historien med sitt handlande.

Projektet ”Ett Helare Malmö – Var finns kvinnorna i historieundervisningen?” omfattar tre kortare dokumentärerom Malmökvinnors kamp för ett bättre samhälle. Vi får möta kvinnliga aktivister från Latinamerika, Iran, Mellanöstern och Afrika som upplevt diktatur, revolution och förföljelse. Med hjälp av dem lyfter vi kvinnors medverkan i samtidshistoriska skeenden.

ETT HELARE MALMÖ – FOKUS PÅ LATINAMERIKA 1970-80-TALET                     

2015/Sverige/Imagenes del Sur/dok/40 min

En dokumentär med sju kvinnors berättelser om sina upplevelser av diktaturen i Latinamerika på 1970-80-talet och hur de agerade för ett bättre och mer rättvist samhälle.

Filmen bygger på intervjuer/vittnesmål av kvinnor med ursprung i Argentina, Bolivia, Chile och Uruguay. Alla var aktiva i motståndet mot diktaturerna i Latinamerika på 1970-80-talet.

ETT HELARE MALMÖ – FOKUS PÅ IRAN     

  2016/Sverige/Imagenes del Sur/dok/40 min

Året är 1979. Det iranska folket har gått ut på gatorna och kräver sina rättigheter i ett öppet och demokratiskt samhälle. Shahen abdikerade, Khomeini kom tillbaka från exil och lovade respekt för allas åsikter. Några månader senare blev landet islamisk republik. Möt några av Malmökvinnorna som var med och kämpade för ett öppet Iran, ett land med samma rättigheter för alla.

ETT HELARE MALMÖ – FOKUS PÅ AFRIKA, AKTUELLA KONFLIKTER OCH AKTIVISM                                                                                                                  

2017/Sverige/Imagenes del Sur/dok/40 min

En dokumentär om aktivism, civilkurage och en vilja att förändra samhället till det bättre.

Malmökvinnor från Somalia, Kongo, Sudan och Jemen berättar om hur orättvisor fick dem att agera. Aktivister som bidrar till att förändra samhället – i Sverige och i sitt födelseland. Deras civilkurage kan ge oss andra mod att se möjligheter i stället för maktlöshet inför samhällets stora utmaningar. Det går att förändra världen till det bättre!

Medverkande: Möt kvinnor från filmen Rosa Bezrukov, Elena Gutierrez Ros, Hilde Selander

Arrangör: Imagenes del Sur/Bilder från Söder, Balticfem, ABF

Allmänna Arvsfonden stöder projektet

 

Ett nytt år och nya spännande aktiviteter!                                                                     Vi ser fram emot att  ha premiär på projektets tredje dokumentär om kvinnors del i historien tisdag 28 februari på biograf Panora. Den tredje filmen fokuserar på Afrika, aktuella konflikter och aktivism.  8 mars får alla möjlighet att se de tre filmerna i följd. Vi firar den internationella kvinnodagen med kvinnohistoria på FilmCentrum Syd med start kl. 18.00.                                                                        Vi samarbetar med ABF Malmö.

 

Konferensen 31 januari 2017

Ett Helare Malmö  NÅGON BORDE GÖRA NÅGOT!

genomfördes med peppade skolelever i fulla salonger på Panora 31 januari. Programmet fokuserade på civilkurage och aktivism med föreläsare från hela landet. Så mycket positiv energi!

IMG_3025Wendy Francis från Arga Flickor var med i Pep talk för en fullsatt salong.

IMG_2758Och dagen avslutade med Malmös egen Showan som bland annat pratade om betydelsen av att vara aktiv där du är, där du bor och att alla behövs. Mångfald på alla sätt innebär att vi kompletterar varandra.

IMG_2798Två av projektets filmer visades och gjorde starkt intryck på de som såg filmerna och fick möta några av kvinnorna efteråt.

Vi närmar oss jul, men innan vi är där, arrangerar vi visningar av projektets filmer på Malmö stadsbibliotek! Den 30 november kl. 17.00 visar vi dokumentärfilmerna om Latinamerika på 1970-80-talet och Iran 1979. Kvinnors engagemang, civilkurage och arbete för en bättre värld!

Ett Helare Malmö  NÅGON BORDE GÖRA NÅGOT!

KONFERENS  31 januari 2017 · 9.00-16.00

Biograf Panora · Friisgatan 19 · Malmö

I en tid när det är lätt att känna hopplöshet måste vi fråga oss: hur kan vi ge
ungdomar makt och kurage att agera när de upplever att något är fel?
Hur kan vi inspirera till medverkan bland unga människor, och till en känsla
av tillit – att det faktiskt går att förändra världen till det bättre genom små, vardagliga handlingar av civilkurage? Ofta sägs det att “någon” borde göra något. Vi vill få unga att känna att de kan vara denna någon.
Imagenes del Sur arrangerar en konferens på tema civilkurage och aktivism den 31 januari. Frågeställningarna i konferensen kommer kretsa kring demokratifrågor, aktuella konflikter, ung aktivism, och kvinnohistoria. Vad kan vi lära oss av de som vägrat att vara tysta?
Genom korta filmer och samtal får vi möta kvinnliga aktivister från Latinamerika, Iran, Mellanöstern och Afrika som upplevt diktatur, revolution och förföljelse. Med hjälp av dem lyfter vi kvinnors medverkan i samtidshistoriska skeenden. Vi frågar också vad det finns för likheter med dagens svenska samhälle. Genom workshops i civilkurage och inspirationsföreläsningar lyfter vi aktivism som ett verktyg för bestående förändring.

 

BAKGRUND – OM PROJEKTET

Konferensen är en del av projektet ”Ett helare Malmö – var finns kvinnorna i historieundervisningen?“. Projektet som helhet rymmer tre filmer i ett undervisningspaket,
och konferensen markerar lanseringen av den tredje filmen och därmed hela paketet, som kommer finnas tillgängligt som strömmande media för Malmö stads skolor. Den primära målgruppen för filmerna är unga mellan 14–25 år. Konferensen riktar sig till elever i gymnasiet, högskolestudenter och allmänheten, med olika spår för de olika grupperna.
Den första filmen skildrade kvinnor från Latinamerika, där en rad kvinnor med rötter i Latinamerika delade med sig av sina berättelser om motstånd och flykt. Den andra filmen hade fokus på Iran och revolutionen 1979. Den tredje filmen som lanseras 2017 har fokus på Afrika (Somalia, Sudan, Kongo), Jemen och aktivism. Det går att läsa mer om filmerna här: www.imagenes.se/ett-helare-malmo/

 

ANMÄLAN
Du kan anmäla ditt intresse eller begära mer info om konferensen hos Elin Kamlert: elin@imagenes.se, 040- 97 53 64, 0734-265 915.
Arrangör är Imagenes del Sur / Bilder från Söder, med stöd av Allmänna Arvsfonden.
Ladda ner en pdf:

ehm_konferens4

 

ETT HELARE MALMÖ VAR MED PÅ MR-DAGARNA 17-19 NOVEMBER 2016

Vi tog tillfället i akt och var med på MR-dagarna på Malmö Live. Så inspirerande! Förutom kompetensutveckling blev det nya kontakter och en påminnelse om hur viktigt det är att stå samman och fortsätta arbetet för de mänskliga rättigheterna.

Lördag 19 november arrangerade vi seminariet Money talks, Human Rights walks med filmvisning av projektets dokumentärfilm Ett Helare Malmö: Fokus på Iran och påföljande panelsamtal.

seminarium_img_6987Många intresserade kom till Malmö Live på lördag morgon för att lyssna på panelen och se filmen om Iran.

seminarium_img_7006Panelen bestod av  Parvin, Soossan, Solmaz som berättade och svarade på frågor om Iran efter sanktionslättnaderna.

 

Vad händer i Jemen?

Så var det Jemen och konflikten där som var i fokus. Med oss hade vi Hend, en kvinnorättsaktivist från Aden, som berättade för eleverna på Petri om kvinnors situation i Jemen med speciellt fokus på Syd-Jemen. Det var aktiva elever som ställde många frågor och var tydligt intresserade av att få veta mer om Hends och Jemens historia. Andra gången vi var på Petri hade vi med oss filmteamet som filmade hennes historia och intervjuade några elever efteråt.

 

img_2787Hend berättar om Women´s situation before and after the unification.

img_2816Filminspelning på Petri när Hend berättade sin historia för eleverna.

 

Elever i  Malmö möter aktivister och får ta del av deras historia

Äntligen var det dags för eleverna på Humfryskolan att möta Yasmin och ta del av hennes fängslande historia och bli inspirerad av hennes aktivism. Hon har både jobbat internationellt och nationellt. Eleverna kom med massor av frågor om hur hon och hennes familj tog sig från krigets Somalia och hur hon hade arbetat med ungdomar både där och i Sverige. Varför jobbar du mest med tjejer? var en av frågorna eleverna ställde.

img_2700

Intervjuerna är en del av vår  KVINNOHISTORIA

2015 gjorde vi tillsamman med Malmökvinnor med ursprung i Latinamerika en film om diktaturen i Latinamerika på 1970-80-talet.

2016 gjorde vi tillsammans med Malmökvinnor med ursprung i Iran en film om revolutionen i Iran 1979.

Intervjuerna ä Filmerna från år 1 och 2 kan du se här:

 

 

Intervjuerna är nu klara och besök på skolorna är nästa

Ett nytt år med fantastiska möten, otroliga historier och kvinnor med kraft och engagemang! Första område vi fokuserar på i skolorna är unga aktivister från Somalia/Sverige.

Områden vi jobbar med i år är Somalia, Sudan, Congo och Jemen. Alla tillhör de gruppen “glömda konflikter”.

Vad driver människor att fortsätta sin aktivism, ofta i olika länder, med obruten kraft? Det är frågor vi ställer oss, kvinnorna och eleverna.

Den nya filmen ska vara klar december 2016 med premiär våren 2017.

Ett helare Malmö –  Var finns kvinnorna i historieundervisningen?

Vi är nu i full gång med projektets tredje år. Spännande! Vi siktar in oss på flera olika områden, Afrika, aktuella konflikter och ung aktivism. Nästa vecka startar vi intervjuer till den nya filmen som har premiär i början på 2017. Vi har haft de första träffarna med lärare på Malmös skolor inför våra besök under hösten. Många utmaningar väntar oss och vi satsar på spännande diskussioner med eleverna.

Missa inte konferensen vi ska ha i februari 2017!

Vilka frågor relaterade till kvinnor och historia, samtid och demokrati är de mest aktuella i dag? frågar vi elever, lärare, oss själva och deg, du som läser detta. Tafsande på festivaler, rätten att vara klädd som en vill, mäns våld mot kvinnor, är några av de teman vi diskuterar just nu. Vi planerar en heldag i samarbete med skolor, Malmö Högskola och andra i vårt nätverk. En spännande resa ligger framför oss!

Öka kunskap om historien

Projektet Ett Helare Malmö – Var finns kvinnorna i historieundervisningen? vänder sig till unga människor mellan 14 och 25 år och arbetet ska resultera i ett undervisningspaket med tre filmer. Målet är att öka ungas kunskap om historien, att ge ett kvinnoperspektiv på vissa historiska skeenden och att bidra till ökad förståelse för olika samhällsmekanismer som påverkar det demokratiska samhället på gott och ont.

Filmerna finns tillgängliga på Pedagog Malmö strömmande media (selma.pedc.se) och påGR Utbildning Läromedel, Göteborg.

 

Vi ser nu fram emot premiär på projektets andra film Ett Helare Malmö Fokus Iran.Filmen kommer att ha premiär under kvinnofilmfestivalen IFEMA – International Female Film Festival Malmö – på biograf Panora tisdag 5 april. Fantastiska kvinnor som berättar om revolutionen i Iran 1979. Vilka modiga kvinnor! Vi hoppas på besök av många elever och full salong.

3 november hade vi konferens på temat Mujeres! (Kvinnor!) med enskilda seminarier om EXIL, HISTORIA & KULTURARV  HBTQ-frågor i Latinamerika och Sverige. Intresserade elever, många frågor och mycket positiv respons. Andrés dokumenterade konferensen.

 

 

Vi fortsätter med projektet Ett Helare Malmö – Var finns kvinnorna i historieundervisningen? 12 augusti släpptes filmen Fokus på Latinamerika på CPI/Malmöskolornas interna nätverk Selma! Missa inte berättelserna av kvinnorna som var med om diktaturen i Latinamerika på 1970-80-talet! Kvinnor från fyra olika länder delar med sig av sina erfarenheter, styrka och mod. Ett komplement till historieundervisningen som är värd att ta med sig.

Projektet har pågått ett år och har under året haft fokus på diktaturen i Latinamerika på 1970-80-talet. Vi har jobbat med högstadie- och gymnasieelever i Malmö, arrangerat möten mellan elever och kvinnor som deltog i arbetet mot diktaturen och arbetade för ett rättvist och bättre samhälle. 9 april hade vi världspremiär på filmen Ett Helare Malmö – Fokus på Latinamerika, en dokumentär baserad på intervjuer med kvinnor från Argentina, Bolivia, Chile och Uruguay och deras erfarenheter från 1970-80-talets Latinamerika.

Nu startar vi upp år 2 av projektet med fokus på Iran från revolutionen 1979 och framåt. Malmös elever kommer att träffa kvinnor  bosatta i Malmö som har varit och är aktiva i arbetet för ett mer rättvist samhälle i Iran.

Bakgrund

Många kvinnor som kämpat för demokrati och rättvisa kommer aldrig fram i ljuset eller får den plats i historien de har rätt till.

Tillsammans med Malmös skolelever vill vi ge röst åt några av de kvinnor som har varit med och påverkat historien med sitt handlande.

Under tre år ska vi tillsammans med ungdomar i Malmö möta kvinnor från Latinamerika, Iran och Afrika. Vi vänder oss till ungdomar mellan 14 och 25 år. Projektet ska resultera i ett undervisningspaket med tre filmer á 40 minuter. Målet är att öka ungdomars kunskap om historien, ge ett kvinnoperspektiv på vissa historiska skeenden och att bidra till ökad förståelse för olika samhällsmekanismer som kan stärka/försvaga/ förstöra det demokratiska samhället. Samtidigt vill vi ge unga människor ökad förståelse för betydelsen av att lära av historien för att inte upprepa gamla misstag.

En del av vår globala historia ska nå ut till alla skolelever i Malmö – och på sikt till alla elever i hela Sverige.

Projektet är finansierad av Allmänna Arvsfonden.